(DİYARBAKIR)- Diyarbakır ve Mardin sınırları arasında çıkan ve 15 kişinin yaşamı yitirdiği yangın felaketinde yaralanan hayvanların tedavileri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde devam ediyor.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı kırsal Köksalan Mahallesi’nde 20 Haziran’da gece yarısı çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle Bağacık, Yazçiçeği ve Ağaçsever ile Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ ve Yetklinler Mahallesi’ne sıçradı. Yangında, 15 kişi yaşamını yitirdi, 73 kişi ise yaralandı. Hastanelerdeki tedavilerinin ardından 70 kişi taburcu olurken, 3 kişinin ise tedavileri sürüyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangında 14 bin 900 dönüm arazinin etkilendiğini açıklarken, Köksalan Mahallesi’nde 924 küçükbaş hayvanın öldüğünü, tedavi edilemeyecek durumda ağır yaralı 83 küçükbaş hayvan Et ve Süt Kurumu’na kesime gönderildiğini ifade etti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi de yangından yaralı kurtulan hayvanların tedavisi için çalışmaları sürüyor. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın verilerine göre, çok sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvanla birlikte doğal yaşamın önemli bir parçası olan farklı türde canlı da yaşamını yitirdi.
Yangın söndürme çalışmaları sürerken 2 veteriner hekim, 3 saha çalışanıyla birlikte Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri ile Dicle Üniversitesi ekipleri de ilkyardım çalışmalarında yer aldı. Ekipler, yangın bölgesinde çok sayıda hayvanın tedavisini gerçekleştirdi. İlk müdahaleden sonra Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine nakledilen yaralı hayvanlar, İstanbul Beşiktaş Belediyesi’nden gelen ekiplerle birlikte tedavi edildi.
’11 yaralı hayvanın tedavisi sürüyor’
Sağlık Daire Başkanlığı olarak ilk andan itibaren alanda müdahalede bulunduklarını anlatan Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Jehat Altun, Hayvan Bakımevi olarak ekipleriyle birlikte Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası, Tarım İl Müdürlüğü ve Dicle Üniversitesi ile koordineli bir şekilde yaralı hayvanların tedavilerinin yapıldığını belirtti. Altun, “İlk gün 7 koyun, 4 keçi toplam 11 yaralı hayvan bakım evine alınarak gerekli tedavileri ve bakımları yapıldı. Ertesi gün tetanos aşıları için İstanbul’a sevk edildiler. İkinci gün yine Beşiktaş Belediyesi’nden gelen ekiple yangının etkilediği alana gidildi. Orada çiftlik hayvanlarının gerekli tedavileri yapıldı” dedi.
Yangının etkilendiği alandan aralarında bir tane tek tırnaklı olmak üzere 11 hayvanın daha getirildiğini ifade eden Altun, söz konusu hayvanların bakım evindeki tedavilerinin devam ettiğini söyledi. Altun, hayvanları, tedavisinin bitmesinin ardından sahiplerine vereceklerini kaydetti.
Beşiktaş Belediyesi Mobivet’le çalışmalarda yer alıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekiplerine destek olan Beşiktaş Belediyesi ekipleri de çalışmalarda yer alıyor. Beşiktaş Belediyesi Veteriner Hekimi Özgür Karadeniz, Mobivet Hayvan Ambulansı ile yangının üçüncü günü Diyarbakır’a geldiklerini söyledi. Karadeniz, “Yaşanan yangın felaketinden etkilenen hayvanların tedavisini üstlenmek üzere burada bulunmaktayız. Bugün sahadaki dördüncü günümüz. Maalesef bugüne kadar yüzlerce ölüm gerçekleşmiş olsa da geriye kalanların tedavisini Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde buradaki ekiplerle birlikte sürdürmekteyiz. Aynı zamanda sahada da çalışmalarımız birlikte devam etmektedir. Hafif seyreden vakaları yerinde tedavi etmek üzere günlük olarak yangın bölgesinde bulunmaktayız. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına misafirperverliklerinden ve duyarlılıklarından ötürü çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
GÜNDEM
12 Ekim 2024SPOR
12 Ekim 2024GÜNDEM
12 Ekim 2024SPOR
12 Ekim 2024SPOR
12 Ekim 2024GÜNDEM
12 Ekim 2024GÜNDEM
12 Ekim 2024